Отново блокираха Карловско шосе заради централата край Труд, работеща с оборска тор
Отново блокираха Карловско шосе заради централата край Труд, работеща с оборска тор / снимка: Кирил Кирилов
Отново блокираха Карловско шосе заради централата край Труд, работеща с оборска тор
91496
Отново блокираха Карловско шосе заради централата край Труд, работеща с оборска тор
  • Отново блокираха Карловско шосе заради централата край Труд, работеща с оборска тор

Жители на пловдивското село Труд отново излязоха на протестно шествие срещу дейността на инсталацията за производство на енергия чрез биомаса. Централата е в непосредствена близост до населеното място и според живеещите там бълва задушлив газ, неприятни миризми и произвежда непоносим шум. Една от основните причини за това е, че една от суровините, които се преработват, е оборска тор. Припомням, че камионите, които я доставят до предприятието, минават през центъра на селото край детска градина, ясла, детска кухня, пенсионерски клуб и читалище.

Протестиращите блокираха Карловско шосе при кръстовището с ул. „Никола Петков“ за половин час по обед. На протеста присъства и омбудсманът Мая Манолова.

Негодуващите граждани са изпратили отворено писмо до няколко министерства и институции, в което отново излагат исканията си – преустановяване на дейността или преместване на инсталацията далеч от землището на селото.

Отново блокираха Карловско шосе заради централата край Труд работеща с оборска тор
netinfo
Очевидно е, че чистият въздух започва да се превръща в актуална тема, предвид ситуацията и в множество други области на България, с което и ние сме солидарни. Очевидно е, че някъде концепцията е сгрешена и е време властимащите да разберат, че хората и вредната за здравето индустрия не може и не бива да съжителстват в такива малки отстояния“, се посочва още в отвореното писмо.

Предвид ситуацията от полицията пренасочваха движението по пътя Пловдив - Карлово по обходен маршрут през село Строево.

чуйте още от протестиращите в прикаченото аудио