Отличиха пожарникарите от взривовете в Иганово, търсят още спасители
Отличиха пожарникарите от взривовете в Иганово, търсят още спасители / снимка: Димитър Владимиров, Дарик радио Пловдив
Търсят още пожарникари за спасителните отряди
79732
Търсят още пожарникари за спасителните отряди
  • Търсят още пожарникари за спасителните отряди

Нови 72-ма  пожарникари ще бъдат назначени с конкурс  в осемте спасителните отряда в страната. Това съобщи пред Дарик радио в Пловдив директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

В момента се назначават 178 души, а през септември  за обучение във Варна трябва да заминат общо 250 пожарникари и спасители. Това са хора, които трябва да преминат шестмесечно обучение и да придобият специфични знания и умения, преди да се влеят в редиците на пожарната, уточни Николов.

По думите му новите структурни промени в пожарната е  възможно да станат факт до средата на следвашия месец. Това ще ни даде възможност да създадем 8 по-големи отряда с по-висок капацитет , оборудвани с техника и добре подготвени специалисти (водолази, химици, екипи за действия при извънредни ситуации), отбеляза началникът на Главна дирекция „Пожарна безоопасност и спасяване“.

Главен комисар Николай Николов връчи днес награди 24 служители от структурите на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Пловдив. Те бяха отличени за  преодоляването на бедственото положение в Южна България през март и работата при взривовете на боеприаси на площадката ВМЗ-Сопот  Иганово.

"Момчетата поеха голям риск и въпреки, предупрежденията, че могат да пострадат, те тръгнаха и успяха да предотвратят много тежки ситуации.", отбеляза Николай Николов.

Чуйте повече в прикачения файл.