/ netinfo
"Европейска столица на културата" ще бъде открита официално на 12 януари, събота, другата година. Това съобщи изпълнителният директор на Общинската фондация "Пловдив 2019" Кирил Велчев. Предвижа се празненствата по откриването да продължат в рамките на три дни – от петък до неделя, но кулминацията да е в събота.
 
7,8 милиона работни места в Европа са свързани с културното наследство

Припомням, че откриващото събитие се очаква да „глътне“ около 2 милиона лева. Това заяви в студиото на Дарик преди време арт директорът на фондацията Светлана Куюмджиева. Фондацията ще бъде продуцент на около 30% от културната програма на града, стана ясно още от разговора с Куюмджиева.
 
Пл. „Централен“ – една от основните сцени на ЕСК

Проектобюджетът на "Пловдив 2019" е разписан на база решението на ОбС на града от 2013 г. и правителственото решение от миналата година за целево финансиране на проекта. С 12 млн. лв. трябва да се обезпечат проектите, които вече са договорени от отворените покани на фондацията, големите фестивали, които ще се състоят,  както и подготовката на откриващото събитие, процедурите по което трябва да започнат няколко месеца по-рано, поясни още Куюмджиева.
 
Около 80 проекта и 250 събития са заложени засега за годината, в която Пловдив ще е европейска столица на културата.
 
По 9 милиона лева за културно съдържание на ЕСК през 2018-та и 2019-та  

„Тук не влизат проектите, заложени в Културния календар, както и тези, които ще бъдат инициирани допълнително от различни културни оператори“, уточни арт директорът на фондация „Пловдив 2019“. Става въпрос само за събития, пряко произлезли от отворените покани и партньорства на организацията", подчерта тя.