Бъдещето на културното наследство дискутират в Пловдив водещи експерти от Европа
Бъдещето на културното наследство дискутират в Пловдив водещи експерти от Европа / Искра Койчева, Дарик Пловдив
7,8 милиона работни места в Европа са свързани с културното наследство
96754
7,8 милиона работни места в Европа са свързани с културното наследство
  • 7,8 милиона работни места в Европа са свързани с културното наследство
Възможностите за утвърждаване на културното наследство като важен инструмент за постигането на една обединена Европа, гарантираща мир, сигурност и основни свободи и просперитет за своите граждани, е една от целите на двудневния международен форум, част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, на който Пловдив е домакин. 
 
7,8 милиона работни места в ЕС са свързани с културното наследство, а секторът, който е най-облагодетелстван от това, е туризмът", заяви на откриването на конференцията „Културното наследство: За една устойчива Европа” еврокомисарят по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич.
 
Взаимодействието между туризма и културното наследство се подкрепя много активно от ЕС чрез различни проекти“,  подчерта още Наврачич и посочи дигиталните технологии, което се използват за картографиране на културните обекти.
 
Над 200 експерти и представители на европейски културни институции.участват в конференцията, основен акцент на която е  бъдещето на културното наследство и компетенциите и политиките на ЕС в областта.
 
Културното наследство е ценност. То е мощен ресурс за духовно оцеляване. То е и отговорност и нашата мисия е да го опазим и предадем на бъдещите поколения“, каза в словото си на официалното откриване на форума зам.-министърът на културата Амелия Гешева. По думите й, очаква се европейските експерти, ангажирани с управлението на културното наследство, да поискат увеличение на бюджета за сектора.

По време на конференцията фондация "Пловдив 2019" ще представи съвременните практики за споделяне на културното наследство в рамките на проекта ЕСК.

На официална церемония тази вечер в града на тепетата ще бъдат връчени 9 знака на европейското наследство. За първи път почетната награда ще бъде дадена извън Брюксел.
 
Целта е да бъдат популяризирани обекти на европейското наследство, които са станали символи на европейската интеграция, ценности, идеали и история. Досега Знака са получили 38 обекта и забележителни места.

Още чуйте в звуковия файл.