Откриха нова пещера-утроба край Златоград
Откриха нова пещера-утроба край Златоград / © снимка: БГНЕС, архив

В района на село Бенковски край Златоград учени откриха четвърта пещера-утроба. Три от тези пещери са в района на Източните Родопи, а четвъртата е в района на Странджа.

Пещерите-утроби се наричат Храмове на великата Богиня Майка и макар да имат различен вид, като цяло наподобяват женска утроба, а слънчев лъч през процепа извършва оплождането.

Според проф. Николай Овчаров това са местата, на които по времето на тракийската епоха се е вярвало, че в определен момент, именно в този период - декември, януари, слънцето прониква през тях в специален процеп и опложда земята и земните недра. Траките смятали, че така се ражда природата, отбелязва БГНЕС.

В пещерата край Златоград има всички характерни за тези уникални комплекси елементи - скални ниши, каменни преси за правене на култово вино и т.н. Комплексът е част от една много по-голяма култура в Източните Родопи и условно се нарича цивилизация на скалните хора, тъй като е едно от местата, които имат най-голяма концентрация на подобни скални изсичания.