командоси от 68-ма бригада „Специални сили”
 командоси от 68-ма бригада „Специални сили” / netinfo
Създаването на командване на Силите за специални операции през тази година ще бъде факт. Това стана ясно по време на годишния анализ на подготовката на Специалните сили през 2018 г., проведен от командирът на пловдивската 68-ма бригада генерал Явор Матеев. Той акцентира на участието на бригадата в национални и международни учения, както и в изпълнението на задачи за противодействие на тероризма в сътрудничество със специализираното формирование за борба с тероризма на МВР, съобщиха от Министерството на отбраната. 

Бригаден генерал Матеев отбеляза, че през по-голямата част от годината Специалните сили успешно са съдействали на структурите на МВР да не бъде допускано нелегалното преминаване на мигранти през държавната граница с Гърция и Турция. „Приносът на бригадата в тази операция е високо оценен от военното и политическото ръководство на страната“, посочи той.
 
Сред приоритетите през 2019 г. командирът на Специалните сили открои задълбочаването на взаимодействието със структури на МВР, както и съвместната подготовка с морския специализиран разузнавателен отряд на ВМС, с парашутистите от състава на ВВС и с екипажите на военни транспортни самолети.

Той посочи, че процесът за развитието на български Сили за специални операции продължава по план и среща подкрепата на военното и политическото ръководство.