От полицията съветват: Шофирайте внимателно по празниците
От полицията съветват: Шофирайте внимателно по празниците / dariknews.bg/ архив

По време на предстоящите празнични дни за Великден възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки поради значително увеличената интензивност на движението и образуването на колони и задръствания, появили се след зимата неравности и повреди на пътните платна, управление от водачи с малък опит и без правоспособност; превишаване на разрешените скорости и рискови изпреварвания, информират от полицията.

Употребата на алкохол през празничните дни и последващото сядане зад волана в нетрезво състояние е една от причините за поредица злополуки с жертви и ранени в този период през последните години. Потърпевши са най-вече пътниците в автомобили и на мотоциклети, съгласили се лекомислено да бъдат возени от пияни и неправоспособни шофьори.

За да не попадате в рискови състояния и ситуации за пътни злополуки, отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ предлага на Вашето внимание следните препоръки:

ЗА ПЪТУВАНЕТО

Пътуването на дълго разстояние трябва да е правилно планирано и е по-добре да се осъществи през светлата част на денонощието. Преди шофиране  по дълги маршрути трябва да сте отпочинали добре и да не сте пили алкохол поне 8 часа преди потегляне.

- Преди пътуването прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините и чистачките. Заредете повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

-  Зад волана по дългия маршрут трябва да е най-опитният водач от семейството (компанията).

-  При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред.

Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани и разсеяни пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние, както и играещи деца.

- Поставяйте предпазните колани и настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да направят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки и столчета). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.

ЗА ПРАЗНИЦИТЕ

- Преди гостувания или посещения на заведения предварително определете кой от компанията ще ви вози и със сигурност ще остане трезвен през цялото време, до завръщането. Ако няма желаещ за шофьор, по-добре е да отидете с такси.

- Не правете компромис със себе си и близките си, предоставяйки под влияние на алкохол или приповдигнато настроение автомобила си на неправоспособен водач.

- Приберете автомобилните ключове на сигурно място, ако има опасност неправоспособният Ви  син или дъщеря да подкарат  автомобила без разрешение, за да повозят свои приятели.