/ снимка: sxc.hu
В града на тепетата отчитат намаление на общия брой заявленията по ЗДОИ 
Община Пловдив не е осъждана за отказ на информация през 2018г. Това става ясно от отговор на администрацията по поискана от Дарик справка.
 
До момента няма заявления, на които администрацията да не е отговорила и да е направила отказ от предоставяне на информация, обясни главният секретар на местната управа Ангелина Топчиева.

Общият брой на заявленията, подадени по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) до 11 декември е 51. От тях 28 са по електронен път и 23  на хартиен носител.

Подробните данни сочат, че на 50 от заявленията има изпратен отговор от община Пловдив, а на едно от тях е в процес на изготвяне - по чл.30, ал.1 от ЗДОИ срокът се удължава, поради факта, че исканата информация е с голям обем.

35 от всичките заявления са получили пълен достъп до информация, за две исканата информация не е налична, при едно – не е конкретизирана, а при 10 - не е обществена по смисъла на закона.

Като цяло, най-често търсенето на гражданите се съсредоточава към служебна обществена информация - искания за информация за ремонтни дейности на улици, копия от строителната документация, разрешения за строеж, договори, заповеди на кмета на община Пловдив, информация за социалните услуги на общината, копия от отчети, правилници на общинската администрация и т.н., обясни главният секретар на Община Пловдив Ангелина Топчиева

Общият брой на заявленията по ЗДОИ намалява през годините, отчете още тя. Справката с данните от миналите години показва 201 подадени заявления през 2017 г. и 80 през 2016 г. Според Топчиева, тенденцията може да се обясни с активното публикуване на определени категории информация на интернет страницата на община Пловдив.

По този начин се осигурява прозрачност в дейността на администрацията, както и максимално улесняване достъпа до обществена информация за гражданите, коментира още главният секретар на градската управа.
 
Припомням, че през миналата година Община Пловдив беше осъдена два пъти за отказ на информация. 

Първият случай беше за т. нар. Хоро за хората. През септември месец, 2017-та, администрацията измести провеждането на общоградското хоро от централния площад пред паметника на Съединението, заради жалби на граждани за силна музика. Организаторите на инициативата обжалваха пред Темида, като посочиха, че искат да им се предостави информация за мотивите на местната управа. Последва отмяна от Административния съд на решението на администрацията и изпращане на преписката за ново произнасяне по заявлението. След повторното решение на магистратите от 20 април, 2017г., община Пловдив предостави на подалите жалбата подробна информация за причините, заради които промени мястото на провеждането на инициативата. 

 
Вторият казус касаеше подадено заявление до Община Пловдив по ЗДОИ от градската структура на ДСБ в Пловдив. С него се искаше информация за общия брой трудови договори, сключени от 1 януари 2011 г.  до 15 август 2016 г. от всяко едно общинско предприятие поотделно и за какви длъжности са. Община Пловдив издаде решение, в което по две от точките като правно основание е посочено, че е направено искане за достъп до информация, която не се съхранява в материален носител. По следващите две беше предоставен пълен достъп.

На 13.03.2017 г. магистратите от пловдивския Административен съд отмених решението на общината. Месец по-късно администрацията се произнесе повторно.

От предоставената по ЗДОИ информация става ясно, че за посочения период от 5 години и близо 8 месеца в общинските предприятия са назначени над 4000 души: най- много в ОП-тата “Паркове и Градини” и „Чистота“.