/ newspaper.bg
Община Пловдив е най-прозрачната сред 19-те общини в област Пловдив. Това показват резултатите от проучването, което Програма „Достъп до информация“ (ПДИ) прави за пета поредна година чрез оценяване на Интернет страниците и подаване на електронни заявления до административните структури в системата на изпълнителната власт.

В периода от 7 февруари до 31 март 2017 ПДИ прегледа и оцени 566 интернет страници на административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти, задължени да предоставят информация, и независими органи на власт. В рамките на проучването бяха подадени 566 електронни заявления с искане за предоставяне на списъка на категориите информация, подлежаща на публикуване за сферата на дейност на съответната администрация, както и форматите, в които е достъпна.

Изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева отчете много добро развитие в областта на активната прозрачност. „Останахме много приятно изненадани от резултатите в почти всички категории информации“, заяви тя.

Община Пловдив е на 28 място в класацията от общо 265 общини от страната с Рейтинг на активната прозрачност 75, 6 от възможни 109,7 точки. В сравнение с миналата година повишението е с 22,4%. Три места след Пловдив е Община Асеновград със 74,8 точки. На 83-то място е Първомай 83,4. С почти еднакъв резултат са Общините Брезово и Перущица, заемащи съответно 97-мото и 100-ното място в рейтинговата класация. Следват Марица и Родопи със 109-то и 119-то място, Хисаря – на 120-та позиция,  Съединение147-мо място, Пещера -155-та в класацията, Карлово и Куклен – със 169-то и 171-во място, Сопот174-то място с 48,4 точки, а четири места преди края е Община Стамболийски с 24.7 точки.

В класация на териториалните органи в системата на изпълнителната власт на първо място от 151 институции е Басейнова дирекция за управление на водите - Източнобеломорски район Пловдив със 76,7 от възможни 93,2 точки. Само 8 места по – надолу е Регионална инспекция по околна среда и водите с 55.7 точки. На 33-то място е РУО Пловдив с 47.1 т., следва Областната дирекция на вътрешните работи – с 43.4 т. и 46-то място, Регионална дирекция по горите - 43.1 т. и 49-то място. 10 позиции след това е Регионална здравна инспекция с 41.0 т., а на 86-то място е Областната дирекция "Земеделие" – Пловдив с 36.6 т. Областна администрация Пловдив заема престижното 4-то място по Рейтинг на активната прозрачност на тези структури.

Според резултатите за прозрачността по индикатори, от интернет страницата на Областната дирекция на вътрешните работи – Пловдив става ясно, че няма направен отказ по ЗДОИ. Почти всички общини и регионални институции в областта са публикували устройствения си правилник, малко по-малко от половината обаче не са направили това с отчетите за дейността си. 68% от тях имат обособена секция за достъп до информация, такава липсва при общините Карлово, Калояново, Хисаря, Родопи, Куклен Стамболийски, Първомай и Регионалната дирекция по горите – Пловдив.

Годишният си отчет по изпълнението на ЗДОИ са публикували 60% от всички структури, а Регионална инспекция по околна среда и водите – Пловдив и Община Стамболийски не са публикували информация за сключените договори по обществени поръчки.

Целта на проучването на ПДИ е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път. За пръв път бе отчитано дали страниците са съобразени с нуждите на хората със зрителни затруднения и дали имат текстова версия.

Нивото на прозрачност тази година бе оценявано с точки по 118 (139 за общините) индикатора, като възможният максимум е 99,2 (111,7 за общините).