Окръжният съд- трети по натовареност в страната
Окръжният съд- трети по натовареност в страната / снимка: Димитър Владимиров, Дарик радио Пловдив

Пловдивският окръжен съд е трети в страната по натовареност след този във Варна, заяви при представянето на годишния отчет неговият председател Веселин Хаджиев. Отбелязва се  увеличение в постъплението на делата през последната година. По тях в момента работят  60 магистрати. Проблемът с разпределянето на работата им се дължи до голяма степен на незаетите щатове, каза Хаджиев. В  момента има осем такива, а през миналата година са били разкрити два- за съдия и младши съдия.

Няма наказани от Окръжния съд, но е образувано дисциплинарно производство за забавени дела срещу колега от  Районния съд в Пловдив, съобщи председателят на съда. Веселин Хаджиев бе избран от Висшия съдебен съвет на  длъжността, след като предишният председател Сотир Цацаров стана главен прокурор.

През 2013-та в са постъпили над 7 300 дела, а приключите са повече от 7 100. Това определя средна натовареност от над 10 дела на съдия.

Сред знаковите за съда в Пловдив попадат случаите със данъчните задължения на фамилията Рашкови, обира от инкасо автомобил на Жоро Милионера и жена, умъртвила своето новородено.