/ DarikNews.bg
Прокуратурата привлече към наказателна отговорност двама арменски граждани, които в неделя сутринта простреляха в крака 33-годишен пловдивчанин. Те са обвинени в опит за предумишлено убийство.
 
Нападателите са със статут на постоянно пребиваващи на територията на България. Единият - 28 годишен, е обвинен, че е действал като извършител на деянието, а другият, който е на 30 години, като негов помагач.
 
Опитът за убийство е бил извършен след множество действия по подготовката му - набавяне на оръжие, установяване местоживеенето, навиците и маршрутите на пострадалия, набавяне на средства за маскиране, оставяне на телефоните на обвиняемите на значително разстояние от мястото на престъплението, придвижване с автомобил до мястото на стрелбата и незабавно оттегляне оттам по същия начин. Именно поради тези действия престъплението е квалифицирано като предумишлено.
 
Обвиняемите са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, в рамките на които ще бъде внесено искане в Окръжния съд в Пловдив за оставането им в ареста.
 
29 юли: Простреляха млад мъж в Пловдив

Установено е, че двамата арменци са осъждани
. Единият - за нанасяне на телесни повреди и хулиганство, като престъплението, в което понастоящем е обвинен, е извършено в изпитателния срок на условното му наказание. Другият - за притежание на наркотични вещества, като настоящото му деяние също е в изпитателния срок на условната му присъда.
 
Предвиденото от закона наказание за престъплението, което са извършили двамата арменци, е лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор и доживотен затвор без замяна.Разследването е в активна фаза. Извършени са огледи, разпитани са свидетели, назначени са експертизи.   

33-годишният пловдивчанин бе прострелян в неделя сутринта, като сигналът за случилото се бе подаден към 7.30 часа. Мъжът е бил прострелян на ул. "Кършияка", докато е излизал от колата си, като няма опасност за живота му.