кмет
кмет / netinfo
Кметът на община Септември Марин Рачев е с повдигнато обвинение за данъчно престъпление, съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Зорница Таскова. От вчера му е взета и мярка за неотклонение – подписка.

Таскова обясни, че за момента по искане на наблюдаващия прокурор повече подробности няма да бъдат оповестявани. Преписката е започната в Окръжната прокуратура в Пазарджик, откъдето е прехвърлена по компетентност към СГП, където има специализиран отдел за данъчни престъпления.

„Обвинението не е срещу кмета на община Септември , а е срещу физическото лице Марин Рачев в качеството му на управител на фирма относно ревизия, приключила преди 5 години, се казва в официално съобщение от пресекипа на градоначалника. Повдигнатото обвинение не е от вчера. С вчерашна дата е било изменено поради процесуални грешки и не е във връзка с работата му като кмет, а като собственик на фирма за дейност от преди 12 години. По закон всеки един ревизионен акт с начет се вкарва в прокуратурата за проверка, а съда решава в последствие има ли извършено престъпление или не.

„Дължимата сума по ревизионния акт е по възможностите ми да бъде внесена, но до момента не съм направил това, тъй като съм убеден, че с действията си не съм ощетил държавата и следователно не съм нарушил закона. За моята виновност или невинност, за действията ми като търговец от преди 12 години ще се произнесе независимия български съд. Опитите на някои "доброжелатели" да внушат на обществото, че обвинението е във връзка с работата ми като кмет, какъвто беше случая с бившия кмет на Септември, са напълно несъстоятелни”, коментира Марин Рачев, цитиран в разпространеното съобщение.

Рачев не за пръв път е разследван от държавните обвинители. Малко преди изборите през 2015 г. сигнали срещу него бяха подадени до ред институции, включително главния прокурор Сотир Цацаров. Автор бе опонентът му Петър Бошев, който изнесе данни за незаконен добив на инертни материали от коритото на Чепинска река от фирма „Стройкомерс“. Формално тя се води на сестрата на Рачев Татяна Петлова. Резултати от проверка, ако е имало такава, тогава не бяха оповестени.

Съмнения за злоупотреби на кмета и екипа му пък събудиха народното недоволство и от юли досега бяха организираха няколко протеста. Едно от исканията на гражданите е повече прозрачност и отчетност как и за какво се харчат парите на общината.