Облекчават фирмите, обект на  данъчна ревизия
Облекчават фирмите, обект на данъчна ревизия / netinfo
При ревизии НАП вече няма да изисква документи, които могат да бъдат набавени по служебен път от данъчно-осигурителното досие. Това стана ясно на редовното заседание на Консултативния съвет за единно прилагане на данъчното и осигурително законодателство, ръководен от изпълнителния директор на НАП Мария Мургина.

Обмисля се и възможността ревизиите да се извършват на място във фирмите, които са обект на контролна дейност. По този начин ще се спести време на служителите на компаниите, които се налага многократно да носят документи в офисите на НАП.

Предвижда се още увеличаване на относителния дял на проверките за сметка на ревизиите, които ще се извършват само при установен риск и фискална значимост.

Консултативният съвет беше създаден миналото лято с цел да се подпомогне единното прилагане на данъчното и осигурително законодателство и подобряване на услугите, които НАП предлага на фирмите и гражданите. В него участват представители на големите браншови и работодателски организации, одиторски фирми, Съюза на счетоводителите в България и Асоциацията на счетоводните предприятия, Министерство на финансите, МТСП, НОИ, НЗОК, представители на съдебната власт.