Областен и родители обсъждат казуса с ОУ Душо Хаджидеков, канят и Тотев
Областен и родители обсъждат казуса с ОУ Душо Хаджидеков, канят и Тотев / снимка: Кирил Кирилов

Областният управител Здравко Димитров свиква среща с родители на деца от ОУ „Душо Хаджидеков“. Отправена е покана за присъствие и към кмета на Пловдив Иван Тотев. Ще бъде обсъдена темата за сливането на ОУ "Георги Бенковски" и ОУ "Душо Хаджидеков" и ще се търси решение на проблема. Срещата е в залата на Областна администрация - Пловдив от 9.30 часа.

Преди две седмици Пловдивският общински съвет прие предложението за сливане на двете училища. Имаше три предложения за отлагане на точката от дневния ред, които бяха отхвърлени.

Протестиращи родители на деца от ОУ „Душо Хаджидеков“ реагираха бурно и остро на приетото предложение. Те поискаха оставката на кмета Иван Тотев и заявиха, че ще си отстояват правата докрай, както и че ще обжалват решението пред областния управител, а ако се наложи – и пред съда.

Основен мотив на родителите е голямото разстояние между двете училища. Според някои от тях дистанцията от два километра се изминава за между 25 и 50 минути, което може да се окаже непосилно за малките ученици. Те се притесняват и за организацията на учебния процес. Протестиращите настояват за по-голяма прозрачност и задължително обществено обсъждане по въпроса.