Нова специалност в Търговската гимназия в Пловдив подготвя кадри за съдебната администрация

съд
съд / Снимка: Главна прокуратура
"Темида" отново в ефира на Дарик
98810
"Темида" отново в ефира на Дарик
  • "Темида" отново в ефира на Дарик
Нова специалност в Търговската гимназия в Пловдив ще подготвя кадри по съдебна администрация. Иновацията в учебното заведение се въведе по идея на Апелативния съд в Пловдив.
 
„Още на първо класиране в „съдебна администрация“ се записаха 20 ученика, като за 11 от тях специалността беше първо желание. На второ класиране броят на записалите се стана 26 и така местата бяха запълнени още тогава“, разказа в ефира на „Темида“ по Дарик радио директорката на училището Славейка Иванова.
 
За новата специалност, която е в списъка на професиите от месец декември, 2017 г. реалният прием е от тази година.
 
Изготвянето на учебен план и прогама за паралелката Търговската гимназия прави в сътруднчество с Апелативния, Окръжния и Районния съд в Пловдив, както и с Националния институт по правосъдие и ПУ „Паисий Хилендарски“.  
 
„Широк спектър от знания и умения предлага новата ни уникална специалност – това са знания по наказателно, гражданско и административно право и процес, умения за работа с клиенти, протоколиране на съдебни заседания, компютърни програми в съдебната администрация, деловодство и архивиране и т.н.“,  изброи директорът на Търговската гимназия Славейка Иванова.
 
Според председателят на Апелативния съд в Пловдив (ПАС)  Магдалина Иванова, новата специалност „съдебна администрация“ ще се отрази много добре на работата на съдебната система.
 
„Още през месец април т. г. ПАС сключи споразумение с ръководството на Националната търговска гимназия в Пловдив за сътрудничество по повод разкриването на тази нова специалност в гимназията. Предвидили сме изготвянето на графици, по които учениците от тази специалност ще  провеждат практиките си в Апелативния съд. В началото на лятото няколко съдии консултирахме представители на учителския екип на гимназията за изготвяните от тях учебни планове и програми по специалността „съдебна администрация“. Надяваме се съвместното ни сътрудничество да бъде полезно както за учениците, така и за съдилищата“, каза още тя.
 
Още чуйте в първото издание на "Темида" в ефира на Дарик радио.