Фестивал на киното в Пловдив
Фестивал на киното в Пловдив / netinfo
Селекцията на "лентите" е на впечатляващо ниво

С най-новата творба на един от най-талантливите български режисьори Иглика Трифонова „Асансьор за пациенти” (2017) ще бъде открито 12-ото издание на София Филм Фест (СФФ) в Пловдив. Непосредствено след премиерата в столицата в програмата на 21-вия СФФ, филмът ще представи на киноманите в града под тепетата историята на двама пациенти, чиято кратка среща в един болничен асансьор може да се окаже съдбоносна.

Титус де Воогт и Люси Дебе, двама от главните актьори в „Белгийският крал”, ще представят заедно със Стефан Китанов, директор на СФФ и копродуцент на филма, четвъртия игрален филм на Джесика Удуърт и Петер Бросенс. В ролята на краля е белгийският актьор Петер Ван ден Бегин („Петият сезон”). Нина Николина влиза в ролята на българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал, а Валентин Ганев е зам. шефът на турските тайни служби.
 
Носител на четири награди „Оскар и „Златен глобус” за най-добър чуждестранен филм с творбата си „Огнените колесници” (1981), Хю Хъдсън е роден на 25 август 1936 година. Сред имената, които е снимал, са Ал Пачино, Настася Кински, Доналд Съдърланд, Кенет Брана, Джон Гилгуд, Ким Бейсинджър, Даниъл Крейг, Венсан Перез и Колин Фърт. Хю Хъдсън идва отново в България специално, за да представи „Алтамира” – историческа драма, в която оживяват едни от най-древните рисунки в човешката цивилизация.
 
Прочутият арменски режисьор Харутюн Хачатрян, директор на фестивала „Златна кайсия” в Ереван, ще бъде специален гост в Пловдив, за да представи най-новата си творба „Безизходица”.
 
Отличеният със „Златен леопард” в Локарно и две награди в Сараево, както и с голямата награда „Златна роза”, „Безбог” на Ралица Петрова, е „разтърсващо изследване на човешкия дух в копнежа му за чистота и изкупление”. Сюжетът следва една медицинска сестра, въвлечена в измама с лични карти на възрастни пациенти, която неочаквано проявява пристъп на човечност.

филм фест
netinfo

 
Заснет в Антарктида миналата зима в хода на дълго подготвяна експедиция,  „Императорът” на световноизвестния документалист Люк Жаке отново (подобно на епоса „Походът на императорите”, носител на Оскар за 2005 година) е посветен на императорските пингвини в Антарктида.
 
Най-новата творба на режисьора Дейвид Макензи се нарича „На всяка цена” и беше номиниран в четири категории за престижните златни войни на Американската киноакадемия. Филмът беше представен миналата година на фестивала в Кан, където получи отлични отзиви, а впечатляващият актьорски състав включва самият Джеф Бриджис, както и Крис Пайн и Бен Фостър.
 
В програмата на 12-ия София Филм Фест в Пловдив е включен и носителя на три награди „Оскар” „Лунна светлина”, които бяха присъдени на филма на сценариста-режисьор Бари Дженкинс за адаптиран сценарий, за поддържаща мъжка роля и най-желания от всички кинаджии златен воин – този за най-добър филм. „Лунна светлина” е втори филм за Дженкинс, като световната му премиера беше миналата година в един от петте най-престижни фестивали в света – Торонто.

филм фест
netinfo

 
Премиерата на „Другата страна на надеждата”, най-новия филм на Аки Каурисмаки, беше на 67-ото издание на Берлинале. Филмът на легендарния финландски майстор получи „Сребърна мечка” за режисура. „Другата страна на надеждата” е втори от замислената трилогия филми, посветени на пристанищни градове, която Каурисмаки започва през 2011 година с „Хавър”.
 
„Волфганг Херндорф е един най-добрите немски писатели. През 2010 г. излезе бестселърът му „Сбогом, Берлин” – приключенската история на двама тийнейджъри, които не успяват да се впишат в заобикалящата ги среда и решават да избягат. С екранизацията се заема най-големият съвременен немски режисьор Фатих Акин.” Когато в селекция с филми присъства заглавие с подписа на Фатих Акин, това винаги е привилегия – най-вече за публиката.
 
Прожекциите от програмата са предвидени от 16 до 26 март 2017 в LUCKY Дом на киното – Пловдив. Цените на билетите са 7 и 6 лв.