Никой не поема вината за смъртта на бебето от МБАЛ Пловдив
Никой не поема вината за смъртта на бебето от МБАЛ Пловдив / netinfo

Животът на недоносените бебета от Отделението за новородени деца на Многопрофилна болница ”Пловдив” системно се излага на риск заради проблеми с аварийното захранване на апаратурата при честите аварии на тока, каза пред Дарик д-р Ориета Каменова, която е била на смяна в събота сутринта, когато след такъв случай почина момиченце. По думите й повече от 10 минути детето е било лишено от подаване на кислород и се е разчитало на неговото собствено дишане, което е било недостатъчно. Животът на други няколко бебета от Интензивния сектор също е бил на косъм.

Всички недоносени бебета са в кувьози, които работят само на ток. На електричество са и помпите, с които на децата се вливат храната и медикаментите. Токът в болницата спира малко след 21 часа и дежурният персонал няма друг изход освен да разчита на резервното захранване, което обаче не е достатъчно, за да осигури достатъчно напрежение за животоспасяващата апаратура. Именно това е решило в голяма степен съдбата на новородено момиченце, което е тежало едва 800 грама и е дишало благодарение на апарата за изкуствен бял дроб, категорична е д-р Ориета Каменова.

Никой не носи вина за смъртта на детето, категоричен е директорът на Многопрофилна болница ”Пловдив” доц. Георги Йорданов. Той уточни, че момиченцето се е родило в петия месец със сериозни малформации. Според доц. Йорданов апаратурата в Отделението за недоносени деца работи перфектно, дежурните лекари са използвали резервното захранване от авариен агрегат, а претенциите към доставчика на електроенергия за болницата - ЕVN, не касаят този случай. Той обаче заяви, че по около 15 токови удара на ден спъват нормалната работа на здравното заведение.

От ръководството на ЕVN са категорични, че нямат вина за случая с починалото бебе и препоръчаха на Многопрофилната болница-Пловдив да си осигури надеждно резервно захранване. Причината за срива в електическата мрежа е аварирал трафопост, собственост на здравното заведение, чиято изправност и поддръжка е задължение на Многопрофилната болница ”Пловдив”, категорично заяви Калина Трифонова, вицепрезидент на ЕVN България.