/ ThinkStock/Getty Images
Повече от 40 аптеки в Пазарджишко се очаква да останат затворени днес. Толкова са обявилите, че ще се присъединят към националния протест срещу наредба, която ги задължава да въведат за своя сметка нов софтуер като мярка срещу фалшиви медикаменти.

Протест: Над 700 аптеки в София и страната няма да работят

Собствениците на аптеки нямат нищо против по-стегнат контрол в бранша, но финансово не издържат на толкова много нови изисквания, всички - за тяхна сметка. Те настояват за ясна и дългосрочна държавна политика, която да им позволи да работят нормално и да не са застрашени от фалити, поясни Пенка Минева от Районната фармацевтична колегия.

Аптекари се опасяват, че няма да могат да продават лекарства

Тя вижда решението в създаването на единна национална електронна система с електронни досиета и рецепти и едва тогава да се иска внедряване на нов софтуер, съобразен с тази система. Настоящата е нефункционална и тромава, повече създава проблеми, отколкото да помага.

Фармацевти: Системата за верифициране на лекарства не сработва

Друго искане е да се елиминира нелоялната конкуренция на големите вериги чрез въвеждане на единни цени на лекарствата, така че търговията на дребно с медикаменти да може да се развива и в малки населени места. На входа на всяка от протестиращите аптеки вече са поставени съобщения. Засега те гласят, че обектите ще останат затворени на 20 февруари. До момента не е ясно дали проявата на недоволство ще бъде само за днес или ще продължи по-дълго.