Седмица на четенето
Седмица на четенето / netinfo
С редица разнообразни инициативи стартира Националната седмица на четенето в Смолянско, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в Смолян, Мария Семерджиева. Тя се организира от Министерството на образованието и науката, като целта е да се насърчава и повишава грамотността на учениците. Над 200 събития в цялата област включват разнообразни игри, състезания, представяне на книги и национален маратон на четенето. Участието в надпреварата е на доброволен принцип.

Между най-интересните събития в региона са „Най-добри четци и разказвачи“, в ОУ „Никола Вапцаров“ - с. Широка лъка, "Бабо разкажи ми приказка" - с участие на баби дядовци , в ОУ „Юрий Гагарин“ - Смолян, "Най- сладкодумният дядо" разказва..., в ОУ “Христо Ботев“ - с. Късак, „Да четем с кака и батко“, в СУ „Димитър Благоев“ - Доспат, Състезания за най-бърз четец и най- сладкодумен разказвач на приказки, в ОУ “Яне Сандански“ - с. Гьоврен, Маратон на четенето с родители и ученици, в ОУ „Хресто Ботев“ - с. Лясково, Състезание за най-добър разказвач и ученически превод на стихотворение, в ОУ"Проф.д-р А.Златаров" - Смолян и др.

Освен в училищата има и много забавни и разнообразни мероприятия в детските градини и общинските детски комплекси, уточни Мария Сотирова, старши експерт по български език и литература, към Регионалното управление на образованието в Смолян. Активността в региона прави много добро впечатление, като с всяка изминала година мероприятията нарастват и стават все по-интересни. Мероприятията в цялата страна са близо 3 000. Националната седмица на четенето, която се провежда от 22 до 26 октомври ще бъде подкрепена за първи път от представители на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска аутсорсинг асоциация (БАА) и Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ).