Национална комисия ще издава Акт 16 на екозавода в Шишманци
Национална комисия ще издава Акт 16 на екозавода в Шишманци / Снимка: Даниела Ковачева
Национална комисия ще издава Акт 16 на екозавода в Шишманци
17959
Национална комисия ще издава Акт 16 на екозавода в Шишманци
  • Национална комисия ще издава Акт 16 на екозавода в Шишманци

Не кметът на Раковски, а Национална приемателна комисия ще издаде разрешителното за експлоатация на екозавода в Раковски.Така адвокатът на Консорциум „Екологичен завод” и общински съветник Георги Колев отговори на заявлението на новоизбрания градоначалник Иван Антонов, че няма да подпише акт 16. Представители на консорциума обаче ще потърсят тази седмица среща с него, за да му представят пълната документация за технологията, по която ще работи заводът. Колев показа и копия от документи, издавани от община Раковски от 2003-а година насам, които следобед бяха обсъждани и на заседанието на антикорупционната комисия в областната управа.

Преговорите между Столична община и община Пловдив за преработката на 125 хил. тона софийски отпадък в новия завод в Шишманци се бавят и това не е по вина на Пловдив, каза още адвокат Колев. По този начин той  потвърди категорично  обвързването на финансирането на завода с ангажимент в Шишманци да бъдат преработвани бали. Според Колев обаче преводът на 17 млн. лева не е обвързан със срокове, в които трябва да се приемат тези количества столичен боклук. Пловдив няма как да изпълни условието в постановлението на Министерски съвет без инициатива от Столична община, добави той.

Колев декларира  още веднъж, че заводът ще бъде готов до края на май, а пробите за влизане в работен режим ще отнемат около 15 дни. В завода ще бъдат наети 120 работници. Според адвокатът на консорциума няма пречки за издаването на комплексното разрешително, което се чака почти година. Той опроверга твърденията, че смяната на съдружниците в консорциума, получил обществената поръчка за изграждането на завода, не позволява той да бъде узаконен .  Колев показа заключение на Агенцията за финансов надзор от м. май миналата година, според което – цитирам – това не води до промени в предмета на договора, както и на страните по него, тъй като няма промени в правната форма, в която е учредено дружеството, както и на условията, при които то е поело правата и задълженията по договора”.

/Още чуйте от прикачения звуков файл/