На всяко второ дете в Пазарджик е предлагана дрога
На всяко второ дете в Пазарджик е предлагана дрога / sxc.hu

На всяко второ дете в Пазарджик е предлагана дрога, сочат резултатите от проучване на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Пазарджик на тема „Разпространение на вещества, предизвикващи зависимости сред учениците в област - раздел „Дроги".

Според обобщените данни над 18% от децата са употребявали без лекарско предписание болкоуспокояващи лекарства и такива, влияещи върху централната нервна система. Близо 10% от анкетираните са посочили, че поне веднъж са приемали хапчета и алкохол едновременно. 17.9% от учениците са заявили, че са пушили марихуана или хашиш, а близо 5% са смъркали или пушели кокаин. Най-малък е процентът на децата, които венозно са си инжектирали някакъв наркотик - 1%.

От Здравната инспекция обобщават, че много обезпокоителни са данните, показващи, че 36.8% от децата имат сред приятелите и познатите си редовно употребяващи наркотици. Нараснал е процентът на знаещите място или човек, откъдето могат да се закупят наркотици - 46.3% от анкетираните. 78.7% декларират, че са запознати с вредното въздействие на наркотиците върху човешкото здраве.

Анкетата е обхванала 1040 ученици на възраст 14-18 години от общо 24 училища в Пазарджишка област.