/ Пловдивска православна телевизия
"Пред страшното зловещо лице на пандемията, нашите светски управници в лицето и на министър-председателя и на президента, и на нашия кмет, и на христолюбивото ни войнство, не се уплашиха - стоят твърдо върху вечната скала на светата православна вяра. Бог ще опази народа ни и заради вашата вяра, дръзновение и смелост". Това заяви в словото си по време на днешната празнична Света литургия в пловдивския митрополитски храм "Св. Марина" Митрополит Николай.  

Литургията днес се предаваше на живо през Фейсбук страниците на община Пловдив и ютуб канала на православната телевизия, собственос на Пловдивската митрополия. В храма обаче присъстваха кметът Здравко Димитров и командирът на Съвместното командване на специалните операции ген.-майор Явор Матеев. В самия храм се стекоха малко богомолци, за да изслушат тържествената служба. 

Пловдивска православна телевизия

"В нашия живот мнозина считат, че веселието е синоним на радост, и че колкото повече веселба има, толкова животът е по-щастлив. Но нали ние добре знаем колко веселби завършват със сълзи и с лош махмурлук не само в прекия, но и в преносния смисъл на тая дума? И ето на мястото на радостта и веселието идват скръб, пустота, неудовлетвореност. Едното сменя другото", посочи в словото си пловдивският владика. И подчерта, че човек, който има вътрешна радост, не се нуждае постоянно от външно веселие.

"Тежък кръст промисли Бог да понесе целият човешки род в тия дни. Това изпитание ни преподава много уроци, първият от които е любовта и солидарността", каза още дядо Николай. Той беше категоричен, че църквата ще бди на своя пост, защото не се страхува и призова хората да отворят сърцата си и да ги поднесат като дар на Бог, вместо да размахват върбови клонки на празника. 

DarikNews

Спокоен бе денят днес в пловдивските храмове, които бяха охранявани от полиция, видя репортер на DarikNews. Никъде не се раздаваше върба, а много малко пловдивчани отидоха в храма, за да запалят свещ на празника.