/ БГНЕС
Течението на река Марица отново ще бъде преместено заради строителството на новия пешеходен мост в Пазарджик, съобщават от фирмата-изпълнител на проекта.

Омбудсманът на Пазарджик иска от общината да премести течението на Марица

Това се налага, за да бъдат поставени стоманобетонните греди на съоръжението. Всяка от тях е по 25 тона. Монтажът се извършва с 200-тонен кран.

Припомняме, че при започване на строителството през март по същите причини течението бе отбито в левия ръкав, по който вода за последно бе текла при голямото наводнение през 2005 година.

В първия етап бяха изградени т.нар. пилоти, или фундаменти за основите на съоръжението. Мостът ще свързва Острова и Зоната на здравето. Общата му дължина е 108 м. Прогнозите са, че ще е готов до есента.

Спряха строителството на нов мост в Пазарджик заради ... размножаване на жаби

Проектът е на стойност 1 100 000 лева, като 700 000 лева
са отпуснати от републиканския бюджет, останалите ще бъдат платени от местната хазна. Колкото комичен, толкова и скандален момент при старта на изпълнението бе спирането на строителството заради "секса на жабките", както иронично се изрази тогава кметът на града Тодор Попов.

Впоследствие се разбра, че в документацията са заложени изключително кратки срокове за проектиране и строителство, с които фирмата "Еко-Хидро" печели конкурса, въпреки по-високата цена - 1,319 милиона лева с ДДС. А тъй като спирането на строителните дейности не е по вина на дружеството, се избягва плащането на неустойки.