Масово проверяват работодателите в Пампорово и Чепеларе
Масово проверяват работодателите в Пампорово и Чепеларе / снимка: DarikNews.bg, архив

Интензивни проверки по спазване на трудовото законодателство на търговски обекти, хотели и ресторанти на територията на курортен комплекс "Пампорово" и Чепеларе, ще извърши през този месец Дирекция "Инспекция по труда" – Смолян. Това съобщи изпълняващият длъжността директор Емилия Даракчиева.

Основните акценти на тези проверки ще бъдат наличието на трудови договори, спазването на изискванията за максималната продължителност на работното време, минималните размери на междудневата и междуседмична почивка, полагането на извънреден труд и заплащането му, редовното изплащане на трудовите възнаграждения на работници и служители, наличието на разрешение за работа от инспекцията на лица, ненавършили 18-годишна възраст, както и осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд на работещите.

Вече текат проверките по спазване на трудовото законодателство в курортния комплекс Пампорово. Голяма част от тях не са приключили, тъй като много от работодателите са от други области на страната - Бургас, София и др. След приключването им, от инспекцията ще предоставят резултатите, добави Даракчиева.