/ снимка: Тина Соколова
Община Пазарджик за пореден път се заема с незаконен паркинг, съществуващ точно до сградата на Съдебната палата от десетилетия. Парцелът е общинска собственост, но е двор към паметник на културата – Абаджиевата къща, което се оказва най-трудно решимата дилема. Дори в качеството си на собственик общината не може да предприеме почти нищо без разрешение от Министерството на културата, обясни кметът Тодор Попов.

Незастроената площ между двете сгради всеки ден е препълнено с автомобили. Към него обаче няма оформен подход, а водачите минават през тротоара. При мокро време калта се разнася навсякъде, а самият плочник отдавна е разбит от тежестта на колите. Това припомни преди дни общинската съветничка Малина Златева, като попита смята ли общината да предприеме нещо, след като паркингът е незаконен.

Един от обмисляните варианти е да се направи настилка и паркингът да се узакони. Всяка дейност обаче може да крие риск от увреждане на сградата. Доскоро тя е ползвана за адвокатски кантори, но тъй като е силно разрушена, в момента в нея са останали само двама наематели.

Те категорично отказват да преместят канторите си така провалят дългогодишните опити на общината да продаде имота, който с времето все повече се руши. Подобна е и ситуацията с парцела към къщата. Така за момента единствен вариант остава да се ограничи достъпът на автомобили и това вероятно скоро ще бъде направено.