Конкурс за идеен проект за Източната порта обявява кметът на район Централен
Конкурс за идеен проект за Източната порта обявява кметът на район Централен / netinfo
Конкурс за идеен проект за съхраняване на Източната порта на древния град ще обяви кметът на район Централен Райна Петрова, това съобщи тя в ефира на Дарик радио. В най-скоро време ще бъдат обявени параметрите и сроковете за фирмите, които искат да кандидатстват с такъв проект. Областният управител Тодор Петков е заявил пълно съдействие.

“Разкопките под Източната порта, разчистването на които започна на 25 март т.г. по инициатива на район “Централен”, Дарик радио, общинската фирма “Чистота”, “Паркове и градини” и “Старинен Пловдив”, трябва да бъдат превърнати в атрактивно място за всички пловдивчани и туристи в града, защото много малко места в света могат да се радват на толкова ценно историческо наследство”, каза още Райна Петрова.

Областният управител и кметът на район Централен са обсъдили възможностите за финансиране на подобен проект с пари от европейските фондове по програма за развитие на културния туризъм. По този начин, занемарените от 30 години археологически разкопки, които датират от II – IV век. и се намират пред входа на резерват “Старинен Пловдив” ще бъдат съхранени и превърнати в атрактивен туристически обект.