КОМЕНТИРАЙ ТРУДНО: ПП „ЛИДЕР” - ОИК – 1:0
КОМЕНТИРАЙ ТРУДНО: ПП „ЛИДЕР” - ОИК – 1:0 / Деляна Михнева
КОМЕНТИРАЙ ТРУДНО: ПП „ЛИДЕР” - ОИК – 1:0
47007
КОМЕНТИРАЙ ТРУДНО: ПП „ЛИДЕР” - ОИК – 1:0
  • КОМЕНТИРАЙ ТРУДНО: ПП „ЛИДЕР” - ОИК – 1:0

Политическа партия ЛИДЕР не е купувала гласове в деня за размисъл преди първия тур на изборите на 23-и октомври. Това съобщи в предаването "Коментирай трудно" на Дарик радио адвокатът на партията Веселина Бучкова. Тя уточни, че още на третия ден след представяне на надлежни документи от страна на ЛИДЕР полицията е върнала парите на партията в размер на 1 700 лева, предвидени за възнаграждение на застъпниците по време на първия тур на изборите. Предварителната информация бе, че е установено купуване на гласове в щаба на партията в деня за размисъл, за което прокуратурата образува досъдебно производство.

Според адвокат Бучкова ЛИДЕР не са работили за по-голяма партия.

Напълно възможно е при повторно преброяване на бюлетините на партия ЛИДЕР да се достигне до промяна в разпределението на мандатите за общински съвет, категорична бе адвокат Бучкова. По думите й, партия ЛИДЕР е очаквала значително по-висок резултат от обявения от Общинската избирателна комисия.

Като адвокат съм убедена, че трябва да се отмени решението на Общинската избирателна комисия и да се обявят резултатите от изборите за общински съвет за невалидни, каза още адвокат Бучкова.

Адвокати и представители на Общинската избирателна комисия отказаха да застанат пред микрофона на Дарик радио, въпреки предварителната уговорка за участие в предаването по темата за касиране на изборите в Пловдив.

Дарик радио настоява ОИК да отговори на следните въпроси:

1. Кой трябва да понесе отговорността за откритите на друго място невалидни бюлетини и за невписаните в протоколите действителни? Не смятате ли и вие, че има нарушение на Изборния закон? Трябва ли да се глобят председатели и членове на секционни избирателни комисии и какви наказания предвижда законът?

2. Кое гарантира на гражданите, че техният вот е правилно отразен от СИК-овете, а не е задраскан, изтрит или просто хвърлен от някой недобросъвестен член на комисия?

3. Безброй бяха обвиненията към ЦИК и ОИК в цялата страна, както и в Пловдив, че хиляди граждани без основание не бяха допуснати да гласуват за кмет и общински съвет. Сега се оказва, че има невписани гласове и объркани места за съхраняване на изборни книжа. В Дарик радио получихме не един сигнал буквално от втрещени от хаоса хора, които бяха меко казано обидени, че им е отнето конституционното право да гласуват. Тъй като представлявате ОИК и защитавате интересите на институцията, която организира изборите, интересно е какво може да кажете в нейна защита, така че да не се срамувате? Твърдението, че не е имало хаос, не се приема от хората, а и от нас, които станахме очевидци на събитията от изборната нощ!

4. Как ще коментирате факта, че голям брой членове на секционни избирателни комисии на първи тур са напуснали 7-а палата на Панаира, където се помещава Общинската избирателна комисия, с бюлетини и протоколи, без все още да им бъдат отчетени резултатите?

Чуйте предаването "Коментирай трудно" от прикачения звуков файл.

На 9 ноември Административният съд в Пловдив даде ход на делото за касиране на изборите за общински съветници. Жалбата бе подадена на 1-ви ноември от политическа партия ЛИДЕР с аргумента, че в изборния ден, на 23-и октомври, е имало гласове за партията, които не са отчетени като действителни или въобще не фигурират в протоколите. Става дума за секции с номер 34 в районите "Централен" и "Южен".