Кметът: Общинският съвет нарочно взима незаконни решения
Кметът: Общинският съвет нарочно взима незаконни решения / analitichen.pogled.info
Тотев : Нарочно пускаме незаконни решения в Общинския съвет
67495
Тотев : Нарочно пускаме незаконни решения в Общинския съвет
  • Тотев : Нарочно пускаме незаконни решения в Общинския съвет

Общинският съвет на Пловдив взима нарочно подготвени незаконосъобразни решения. Това става ясно от запис, изпратен до Дарик и други национални медии. Записът е от партийно събрание на ГЕРБ, водено от кмета на Пловдив и местен лидер Иван Тотев.

Незаконните решения се гласуват умишлено, за да се връщат от областния управител Венцислав Каймаканов. Целта е вината за нереализираните в града проекти да пада върху него, а не върху общинската администрация. На записите от събранието се чува още как кметът Иван Тотев обяснява, че се подготвя за гласуване “брутално незаконно решение”.

По думите на градоначалника, Каймаканов е доста компрометиран, особено след системните протести пред кабинета му през лятото при встъпването му в длъжност.  “Знаете ние много добре го изиграхме и никой не разбра”, казва Тотев пред съпартийците си.

Чуйте още от прикачения звуков файл

До един месец Пловдивският административен съд ще се произнесе по делото за 30-милионния заем. През септември областният управител спря изпълнението на решението с мотивите, че са установени процедурни пропуски и от тях е отстранен само един – а именно упълномощаването на кмета за извършването на корекции в бюджета. Не са спазени изискванията за оповестяване на публичен дебат, за становище по въпроса в постоянните общински комисии и провеждане на процедура по ЗОП за избор на банка – кредитор. Строежът  на подземен паркинг под фонтаните на Цар Симеоновата градина в центъра на града също бе оспорен, тъй като не е посочен способ за обезпечаване на искания заем от 3 млн.лв. Освен това самият проект също не е бил представен на публичното обсъждане.

 

От записите става ясно още, че ГЕРБ започва на национално ниво подготовка за извънредни избори, а “с благословията на централното ръководство” в Пловдив  вече текат преговори с всички десни лидери, като основно се залага на твърдия електорат, който имат бившият кмет Спас Гърневски и кръгът около сегашния председател на общинския съвет Илко Николов.

 

В потвърждение на това е проведеният миналата седмица концерт “Не на реставрацията на комунизма. Не на олигархичното управление” на централния площад в града. На рекламните плакати и афишите, като инициатори на събитието бяха обявени ГЕРБ, СДС, ДСБ, Движение България на гражданите, Обединените земеделци, гражданско сдружение „Разум” и Съюза на репресираните. Представителите на реформаторския блок в Пловдив обаче обявиха открито, че се разграничава от организаторите. Те заявиха официално пред журналисти, че не подкрепят замесването на имената им  в организацията на концерта и са против това ГЕРБ да ги  присъединят  към себе си, за да ги използват.

Междувременно през почивните дни зам.-председателят на Общинския съвет от ГЕРБ генерал Димитър Цветков напусна партията и застана до Николай Бареков. Генералът, който бе председател на предизборния щаб на ГЕРБ, не пожела да обясни мотивите за напускането си. Цветков ще изпрати писмо до Изпълнителната комисия на ГЕРБ, която да прекрати членството му, но не смята да напуска мястото си в местния парламент.

Екипът на Дарик Пловдив информира своевременно  кмета Иван Тотев,  председателя на Общинския съвет Илко Николов и областния управител Венцислав Каймаканов и очаква от тях, както и от председателите на групи в Общинския съвет, отговорна реакция и адекватни обяснения пред пловдивчани за работата на Местния парламент и решенията, които се взимат за развитието на града.