/ личен архив
Кметът на Стамболийски Георги Мараджиев, който е и областен лидер на ГЕРБ, е привлечен като обвиняем за длъжностно престъпление, свързано с обществени поръчки. Това съобщи БНТ.

Заедно с него обвинение е повдигнато и на неговата заместничка Теодора Денева, като за двамата окръжната прокуратура е постановила мерки за неотклонение "парична гаранция" в размер от по 3000 лв.

Досъдебното производство е образувано през октомври месец миналата година.

Според обвинението Мараджиев е действал като подбудител и помагач, а заместничката му като извършител на действия, нарушаващи служебните им задължения с цел да получат имотна облага.

Кметът на Стамболийски Мараджиев потвърди за БТА, че той е обвиненото лице и определи обвиненията като абсолютно безпочвени. Това е политическа атака, изчегъртване на кметове на ГЕРБ, заяви Мараджиев, който е и областен координатор на партията. По думите му въпросните обществени поръчки за лятно кино за 300 хил. лева, реконструкция на площада в Стамболийски за 1 млн. лева и ремонт на читалището в града за 1 млн. лева, са финансирани от последното правителство на Бойко Борисов.

Гордея се с това, което съм направил, и няма за какво да се притеснявам, коментира кметът. Той посочи, че всички обществени поръчки, пуснати от община Стамболийски, са минали одобрение по Закона за обществените поръчки.

Откакто Мария Габриел поиска оставката на Гешев, започна канонада от искания за падане на депутатски имунитети и обвинения, а кметовете нямаме имунитет и е лесно да ни обвиняват, каза Мараджиев. той подчерта, че през януари 2018 г. Теодора Денева, обвиненият заместник-кмет, не е заемала поста.

Не само, че ще се кандидатирам, а и в петък проведох проучване, което сочи 82 процента подкрепа от избирателите и спечелване още на първи тур. Така Мараджиев отговори на въпрос възнамерява ли да се кандидатира отново за кмет. Той уточни, че все пак това ще се реши от партията. Мараджиев припомни, че през 2019 г. спечели вота с 64 на сто от гласовете на жителите на община Стамболийски.

Наказанието за това престъпление е лишаване от свобода от 1 до 8 години, уточниха от прокуратурата в Пловдив.

"Нарушаване и неизпълнение на служебни задължения, свързани с обществени поръчки, които са възлагани от общината за ремонт, реконструкция и изграждане на различни обекти с обществено предназначение, каквито са физкултурен салон, лятно кино, парк и т.н. Общата стойност на обществените поръчки, за които говорим, е приблизително 2,4 млн. лева.
БНТ, БТА