Кметът на Карлово дарява ценни архиви на музея
Кметът на Карлово дарява ценни архиви на музея / Дарик архив

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов ще дари ценни архиви на Историческия музей в града, по повод 138 години от Освобождението на Карлово. Дарителският жест той ще направи от 10.00 ч. в музея, от където ще започне честването на историческата годишнина. Кабаиванов ще дари:

Книга за Васил Левски от 1941 г., издадена под редакцията на Стефан Каракостов, съдържаща писма, статии и песни;

Исторически очерк от 1949 г. с автор Никола Славчев, посветен на 100 годишнината от построяването на храм „Свети Николай” в Карлово;

Автентичен документ, датиран от 11 март 1918 година на тогавашния председател на Градското общинско управление, в който се казва, че на 4 март 1918 г. е създаден Инициативен комитет за построяването на железницата Карлово – Пловдив. В инициативният комитет влизат видни карловци сред които Тодор Сахатчиев, Иван Евстатиев Гешов, Иван Вазов, Борис Вазов, д-р Димитър Киров, Васил Тантилов – син на Матю Тантилов, арх. Лазаров, Павел Патев. Документът е подписан от представителите на всички съществуващи по това време в карловска околия партии, които по този начин са подкрепили идеята за изграждането на железницата Карлово – Пловдив.

Д-р Кабаиванов е закупил ценните архиви с лични средства.

От 17.30 ч. по покана на кметът на община Казанлък Галина Стоянова, кметът на Карлово Емил Кабаиванов ще присъства и на представянето на книгата „Каймакъ – чаланъ” на Красимир Узунов. Д-р Кабаиванов ще поздрави кмета и гражданите на Казанлък по повод Освобождението на града им от турците, което е станало на същата дата, когато е освободен и град Карлово.