Кирил Рашков не може да бъде изселен от Катуница, но няма право да стъпва в имотите си
Кирил Рашков не може да бъде изселен от Катуница, но няма право да стъпва в имотите си / dariknews.bg/ архив

Фамилията на Кирил Рашков няма право на достъп до имотите си в село Катуница. Възбраните, наложени от Регионалната дирекция за национален строителен контрол, са в сила и касаят всички имоти на ромската фамилия. Информацията  потвърди пред Дарик и кмета  Красимир Юруков. 14 констативни акта за незаконно строителство на 6 от жилищните имоти на фамилия Рашкови в Катуница издаде РДНСК – Пловдив през октоври 2011г. Актовете са за забрана на ползването, премахване на незаконните строежи и събаряне.

Всички в селото очакват да видят дали той ще изпълни заканата си да се върне в Катуница. Кирил Рашков бе освободен от затвора тази сутрин, въпреки че срокът за наложеното му наказание лишаване от свобода изтича на 19-ти октомври (събота). Рашков излежа присъдата си за отправена закана за убийство към близките на загиналия при безредиците в Катуница  Ангел Петров. Директорът на затвора Божил Иванов каза, че Кирил Рашков се освобождава предсрочно, тъй като е полагал обществено-полезен труд като градинар.

По информация на Дарик този месец  Кирил Рашков е купил нова къща в центъра на Пловдив. Той притежава и етаж от друг имот на ул.”Славянска” в града. Пред районния полицейски инспектор  Рашков е заявил готовността си да не се връща в Катуница. Пред вратата на затворническите общежития днес го чакаха съпругата му Костадинка и Ангел Рашков. Те отпътуваха с "Мерцедес" с великотърновска регистрация. Жителите на селото обявиха твърдата си позиция да не допускат  ромската фамилия. Те имат и подкрепата на кмета Красимир Юруков, който уточни, че към момента обстановката е спокойна и няма никакви индикации за ескалиране на напрежение.

Няма законово основание за изселване на Кирил Рашков и родата му, коментираха пред  Дарик  юристи, запознати със случая. Правен абсурд е, че според Закона за етажната собственост, живущите в един блок имат право да изгонят свой съсед, ако се вземе решение на общо събрание. Жителите на едно село обаче нямат правно основание да изселят някой, който упражнява системен тормоз. Такава възможност е давал Закона за лицата и семействата, който е отменен преди години.

Жалба с искане за изселване на Кирил Рашков от Катуница е била депозирана в Районна прокуратура Асеновград още през 2010г. Тя е била подкрепена с подписите на 10% от жителите на селото, но е оставена без уважение, с мотива, че няма данни за извършване на престъпление.

 

 

 

На 23 септември 2011 г. в Катуница след свада с клана Рашкови бе прегазен от бус 19-годишният Ангел Петров. При последвалите размирици в селото сърцето на приятеля му Павел Толев не издържа и младежът почина.

Жителите на Катуница въстанаха срещу ромската фамилия и раздадоха правосъдие, като изгориха палатите им. Пет месеца след размириците, в началото на 2012 г., самопровъзгласалият се за цар Кирил Рашков бе осъден заради закана за убийство срещу вуйчото на прегазения Ангел Веселин Христев и Иванка Петрова.

Внукът на Цар Киро - Ангел Рашков, също бе арестуван за заплахи с убийство. Той получи ефективна присъда от 8 месеца.

През юни т.г. Пловдивският окръжен съд осъди Кирил Рашков и съпругата му Костадинка Рашкова и за укриване на данъци в размер на 267 320 лв.

В началото на октомври съдебен изпълнител описа още четири имота в селото, собственост на фамилията. Всички се намират на едно място на улица „Ягода”, където е и къщата на дъщеря му Събка. Имотите ще бъдат продадени на търг, заради дългове на Рашкови към община Садово. Предстои да бъдат описани и още 3 имота, както и първият построен палат, собственост на ромската фамилия в Катуница.

Рокери и футболни фенове заявиха открито готовността си да се намесят при ново ескалиране на напрежението между жителите на селото и ромската фамилия.  Председателят на Мото клуб „Велика България" Маринов Маринов каза  пред  Дарик, че членовете на клуба ще действат категорично в защита на населението, въпреки че никой не желае да се насажда етническо напрежение.