/ netinfo
Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов и представители на "Лайънс клуб Пловдив", "Лайънс клуб Евридика", "Лайънс клуб Пловдив-Филипополис", както и на Националния център за рехабилитация на слепи - НЦРС дадоха старт на кампанията „Весели очички“ за учебната 2018/ 2019г. в Пловдив. Домакин на събитието беше екипът на ДГ „Радост“ в кв. „Съдийски“, район „Централен“ – Община Пловдив с директор Анелия Божанова.

Родители и преподаватели наблюдават учебния процес без да присъстват

Прегледите  се извършват безконтактно със специализиран за деца портативен авторефрактометър "Mobile Vision Screener Plusoptix S12C", който е на стойност 18 хил. лв. и е дарение от  "Лайънс клуб Пловдив", "Лайънс клуб Евридика", "Лайънс клуб Пловдив-Филипополис".

„Благодарение на този уред, единствен за града ни, родителите могат да получат информация за евентуални проблеми със зрението на детето им на най-ранен етап. Децата не споделят ако имат затруднено виждане, ние и детските заведения имаме ангажимент да наблюдаваме и предприемаме нужните мерки,“ коментира Тодор Терзиев, член на "Лайънс клуб Пловдив-Филипополис".

Инспектираха обекти в Стария град, поставят електронна бариера

Лъчезар Брънчев и Силвана Джамбазова от другите два клуба присъстваха също на събитието. Кметът на „Централен“ Георги Стаменов благодари за щедрия жест от името на Община Пловдив.

Десислава Данчева от Националния център за рехабилитация на слепи - НЦРС в Пловдив направи преглед на първите деца, които са на 5 годишна възраст. „Прегледи с този апарат могат да се провеждат на деца от 5 месеца до 25 години. Подготвителните групи са най-подходящи като възраст за улавяне на отклонения на зрението,“ казва г-жа Данчева.

Намаляват щата на "Синя зона" с 33 бройки, монтират нови 20 паркомата

Камерата наподобява фотоапарат, с който за кратко се привлича вниманието на детето, като изследването се случва автоматично и на момента, а резултатите се известяват индивидуално на родителите. Прегледите се случват само при писмено заявено желание и съгласие от страна на родителите на детето и ще бъдат проведени във всички детски градини в Пловдив.