Камен Шишманов: Замянката за градинката е корупционна сделка
Камен Шишманов: Замянката за градинката е корупционна сделка / netinfo

Три нарушения са допуснати при замяната на 18 терена в суперцентъра на Пловдив, с които старият Общински съвет обезщети реститутите, за да запази градинка от 5 декара зад Военна болница. Това заяви заместник-председателят на новия Общински съвет Камен Шишманов и определи сделката като корупционна схема. Поводът за неговия коментар е решението на областния управител да изпрати в Админстративния съд отмяната на тази замянка, гласувана на първата редовна сесия на сегашния местен парламент.

Кметът неправомерно е подписал договорите за замяна на имотите вместо с реститутите, с две частни фирми, които междувременно изкупили градинката от собствениците й, обясни Шишманов. Така е направено първото нарушение на решението на Общинския съвет за замяната. Второто е, че окончателните договори са сключени преди да изтече 14-дневния срок на обжалване на решението в съда, като така ни навежда на мисълта, че има предварителна договорка, каза Шишманов. Той подкрепи твърдението си факта, че една от фирмите купувач е ВАС-44, която е регистрирана на 24 август 2007 година, именно с тази цел.

Третото нарушение е, че не са спазени препоръките на специалната Разпоредителна комисия за градинката, създадена със заповед на екскмета Иван Чомаков.

Градинката е оценена на 4.6 милиона лева, а 18-те имота са на същата стойност.

Общината щеше да спечели 3-4 пъти повече пари, ако беше продала атрактивните имоти на търг и така щеше да е запазен обществения интерес, смята Шишманов. Той заяви, че ВМРО не е против желанието на всичките 340 пловдивчани, които са се подписали за запазване на градинката.