/ Дарик архив
Измервания на телесен състав и костна плътност организира днес РЗИ-Пазарджик, съобщават от институцията. Инициативата е съвместна с Асоциация „Жени без остеопороза“. Изследванията ще се проведат в Младежкия дом.

Посетителите ще могат да се запознаят с някои прости начини да открият признаците на заболяването, както и да определят личните си рискови фактори с теста на Международната фондация по остеопороза и теста на Световната здравна организация.

Остеопорозата e прогресиращо метаболитно заболяване на скелета - костите изтъняват и губят плътността си, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в гръбначния стълб, бедрото и китката. Загубата на кост няма симптоми и често първият знак е фрактурата. Заболяването засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст.

Профилактичните мерки са редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Dчрез излагане на слънчева светлина, здравословен живот и редовни медицински прегледи.