Издължаването на общинските наеми – с фактури за платени ток, вода и парно
Издължаването на общинските наеми – с фактури за платени ток, вода и парно / netinfo
Нови правила за разсрочване на задължения към „Жилфонд” въведе от днес община Пловдив със заповед на изпълняващия длъжността кмет Петко Атанасов. Първоначалната вноска при подписване на погасителен план се вдига от 20 на 50% от дължимата сума, а максималният срок за изчистване на неплатените наеми се намалява от 5 на 3 години. При неплащане на две вноски, длъжниците автоматично ще се пристъпва към извеждане от общинските жилища. Определен е и склад в район Южен, в който ще се съхранява багажа на принудително извадените нередовни платци.

Въвежда задължителното условие при плащането на наема да се представят касови бележки за платени ток, вода или други консумативи от предходния месец. Причината е, че в повечето случаи нередовните квартиранти на “Жилфонд” не плащат и комуналните услуги. Идеята за въвеждането на това изискване е на директора на "Жилфонд" Румен Лемберов. 

В последните месеци в общината отчитат ръст при погасяването на стари наеми и прогнозира той да надхвърли 200000 лева спрямо предходната година. Най-значим е ръстът на плащането на натрупани задължения в район “Източен”, каза и.д. кметът Петко Атанасов. Районният кмет Иван Тотев заяви, че привества мерките на голяма община за ограничаване на разсрочването на задължения, тъй като в Столипиново от 1700 наематели едва 400 са редовни. Останалите избягват принудителното извеждане като всеки път при започнала процедура плащат само първата вноска от погасителния план.