Искат помощ за опасен канал в село Ветрен Дол
Искат помощ за опасен канал в село Ветрен Дол / Телекабел

Кметът на Септември Марин Рачев поиска спешно да бъде свикана междуведомствената комисия по бедствия и аварии и да бъде обезопасен рисков канал в село Ветрен дол. Писмото му до областния управител Трендафил Величков бе изпратено, след като в почивните дни съоръжението взе поредната си жертва – в него се удави петгодишно момиченце, а само за последните няколко години по същия начин са загинали четирима човека. Каналът няма парапети и огради край мостовете, не е почистен от храсти и растителност. През зимата на косъм бе предотвратено преливане и наводнение в селото.

В писмото си Рачев призовава да се направи всичко възможно, за да не се случват повече такива инциденти и декларира, че общината е готова да осигури пари за почистването и обезопасяването на рискови съоръжения. Повечето от тях са собственост на държавното предприятие „Напоителни системи”. От пазарджишкия клон на дружеството отказват да коментират темата пред медии. Единствено казват, че за случилото се са уведомили Министерството на земеделието и храните и очакват да бъдат разпоредени мерки.

Според кмета на Ветрен дол Димитър Христосков спешно трябва да се монтират парапети поне на три от мостовете над канала, както и да се поставят огради на други опасни участъци.