язовир
язовир / Дарик Нюз - архив
Язовир „Пловдивци“ има капацитета да задоволява нуждите с питейна вода на населението на половината Смолянска област. Обемът, с който разполага водното съоръжение е от 2,5 милиона кубически метра вода, като потреблението в цялата област за година е около 5 милионна кубически метра. Вече е одобрено споразумение между Министерството на регионалното развитие и благоустройство  и Областният управител на Смолян , с което започва прединвестиционно проучване и геодезически заснемания за цялостна рехабилитация на водопровода от яз. „Пловдивци“ до Рудозем и Мадан. Това съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов.  Предвидени и да се проучат и възможностите за водоснабдяване и на други населени места, като  Неделино ,Златоград и част от Смолянска община .

„Яз. „Пловдивци“ е с обем от 2,5 милиона кубически метра вода, годишното потребление в цялата област е  5 млн. Което означава, че половината област може да се водоснабдява от него. И това е препоръчително да потвърдим и икономическата стойност на обекта, а и самата вода е природно чиста, освен това минава и през най-модерните технологии за пречистване“, коментира Славов.                   

Той бе категоричен, че трябва  да се търсят  възможности, колкото се може повече хора да се възползват от водата в язовира.

„До Мадан трасето е съществуващо,и там  става въпрос за цялостна подмяна, тъй като загубите в момента по него са големи. От там ще се търси възможност към Златоград и Неделино, и проучване за Смилян и част от селата на община Смолян“, добави Славов.

Язовир „Пловдивци” е разположен в южната част на Родопите, област Смолян, близо до границата с Гърция, на 14 км от град Рудозем и в момента все още се тества, като предстои и официалното му откриване.