Зонта казва НЕ на насилието срещу жените
Зонта казва НЕ на насилието срещу жените / netinfo
Ядрото в пловдивския арт квартал Капана се превърна в сцена за улично изкуство под мотото „НЕ на насилието срещу жените“. Кампанията е на „Зонта Клуб – Пловдив“ и „Z club Пловдив“ и се провежда ежегодно в началото на декември. На една от металните огради на гърба на „Ядрото“ млади графити-артисти от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства съвместно с Димитър Механджийски (Stern) нарисуваха символа на кампанията: част от дамско лице и око със сълза. На мястото бяха изложени и част от тениските с разкази на анонимни лица, които споделят своя сблъсък с агресията в домовете си и на работното място.  

Зонта казва НЕ на насилието срещу жените
netinfo

„Темата е много актуална и бихме искали повече хора в България да имат смелост да говорят за агресията в своето ежедневие. Смятаме, че с подобни намеси в градска среда ще привлечем вниманието на обществеността.“, споделят дамите от Зонта клуб – Пловдив 

Кметът на пловдивския район „Централен“ подкрепя инициативата и поради темата за графити-изкуството в града. „Заставам зад това, изкуството да е инструмент за изразяване на мнение и засилване ефекта на обществени каузи. Бих желал да се обърна към всички художници на графити с молба да спазват естетиката и да се съобразяват с културното наследство в един от най-древните градове в Европа - Пловдив“, коментира Георги Стаменов. Администрацията на „Централен“ призовава за диалогичност с артистите и съвместно определяне на местата за рисуване.  

Зонта казва НЕ на насилието срещу жените
netinfo

Известният пловдивски артист Димитър Механджийски даде за пореден път пример за приемственост между поколенията. Познатият като Stern, който разказва истории на фасадите в „Капана“, Димитър направи открит урок специално за младежите от Гимназията за сценични кадри.