И ВМРО "скочи" на общината с краткосрочни мерки за мръсния въздух

/ снимка: Кирил Кирилов
Мръсен въздух
96181
Мръсен въздух
  • Мръсен въздух
И регионалната организация на ВМРО-БНД се включи в наболелия проблем с мръсния въздух на Пловдив. Депутатът Александър Сиди и общински съветници от партията набелязаха кратко-, средно- и дългосрочни мерки за подобряване качеството на атмосферата над града под тепетата.

Същевременно те разкритикуваха часа, в който общината е насрочила общественото обсъждане по темата – 14 февруари, 12.00 часа. По думите им това се прави умишлено, за да се избегне присъствието на много хора. Александър Сиди призова управата да направи обсъждания във всички райони, в удобно за гражданите време – примерно от 18.00 часа или в почивен ден.
 
Областният координатор на ВМРО и общински съветник Стефан Послийски начерта някои от краткосрочните мерки, които стоят на дневен ред в справянето с мръсния въздух. Сред тях са изясняването на критичните за града точки и изготвянето на картографски анализ, повишаване информираността за нивата на вредния за здравето въздух на достъпен за населението език, както и проучване на домакинствата, които се отопляват на твърдо битово гориво.
 
Не е за подценяване и насърчаването на екологичния градски транспорт. Според ВМРО е добре тези мерки да приключат преди началото на следващия отоплителен сезон, за да може през 2019 г. да има осезаема промяна. Сред проблемите бяха посочени и тромавата система на т.нар. „умни светофари“, които предизвикват задръствания и не осигуряват зелена вълна за градския трафик. Не се стимулира и газифицирането, подчерта общинският съветник Камен Шишманов.
 
Ако в най-скоро време не се положат сериозни усилия за подобряване качеството на атмосферния въздух, Европейската комисия ще започне да санкционира България финансово. Глобите са ужасяващи, коментира Александър Сиди и допълни, че те вече висят над главите ни. По думите му за други европейски държави, в които има проблем с мръсния въздух, санкциите са милиони евро на ден, които всички ние ще трябва да плащаме от джобовете си.  

Чуйте и от приложеното аудио