тютюневи складове
тютюневи складове / БГНЕС, архив
Осигуряване на 2 милиона лева за основна реконструкция и подмяна на уличните настилки в зоната на Тютюневите складове и 1 милион за изграждане на площадно пространство пред Голямата базилика ще гласува на днешната си сесия ОбС на Пловдив. Парите ще бъдат заделени в Бюджет 2018 на града.

Както Дарик вече ви съобщи, градската управа предвижда настилките в Тютюневия град да са паважни, а улиците да са с режим на преминаване и контрол на достъп. „Ще има обществено обсъждане за това коя част от „Иван Вазов“ да бъде затворена за движение, но със сигурност ул. "Екзарх Йосиф" и може би още две улици в района ще останат пешеходни“, заяви вече по темата кметът Иван Тотев. Реално, стойността на целия ремонт в зоната на Тютюневите складове е 3 милиона лева, но един милион от тях се осигурява от 7-те милиона лева, които държавата преведе на Пловдив за ЕСК 2019.

От своя страна, реализацията на проекта за площад пред Голямата базилика включва премахване на паркинга пред банката, изграждане на връзката между подлез „Археологически“ и базиликата и обновяване на пространството от Понеделник пазара до раннохристиянския храм.

Чрез днешното изменение на бюджета, което ще гласува местният парламент, 2 млн.лв. от общо 7-те млн.лв. за ремонта на подлеза на "Гладстон" ще бъдат пренасочени за ремонт на уличната мрежа в район „Южен“, за довършване на новата детска градина в Коматево, както и към общинския резерв за неотложни разходи.