тютюневи складове
тютюневи складове / БГНЕС, архив
През другата година се очаква да започне работа по възстановяването на опожарените сгради в Тютюневия град в Пловдив. Това съобщи кметът Иван Тотев. До края на годината ще има приети строги правила за стартиране на инвестиционния процес там, касаещи вида на застрояването на всеки един от имотите, как сградата стои в контекста на съседните сгради и т.н., обясни той.
 
4 млн. лв. ще бъдат заделени за основна реконструкция и подмяна на уличните настилки в зоната. Към парите спадат отпуснатите от държавата 1 млн. лв, а 2 млн.лв ще бъдат пренасочени от средствата за ремонта на подлеза на "Гладстон". Останалите средства ще бъдат осигурени в бюджета на града с решение на ОбС.

Ограничения по пътя Пловдив-Асеновград, местят далекопровод

„Настилките ще са паважни, с режим на преминаване и контрол на достъп. Ще има обществено обсъждане за това коя част от „Иван Вазов“ да бъде затворена за движение, но със сигурност ул. "Екзарх Йосиф" и може би още две улици в района ще останат пешеходни“, допълни той.
 
Част от предвидената сума е и за изграждане на площадно пространство пред Голямата базилика. За реализацията на този проект ще се наложи Общината да осигури и собствено финансиране от 1 млн.лв, което ще бъде заделено в следващия бюджет на града,  обясни още градоначалникът. Тук са включени дейности като премахване на паркинга пред банката, изграждане на връзката между подлез „Археологически“ и базиликата, обновяване на пространството от Понеделник пазара и кръстовището с улица „Иван Пеперлиев“ до базиликата.

Стана ясно още, че за по-добро осветление на пл. "Стефан Стамболов" около фонтана с пеликаните ще бъдат поставени три нови стълба.