/ БТА
Окръжната прокуратура в Пловдив води разследване, свързано длъжностно присвояване и изпиране на пари. Повдигнати са обвинения на четирима души, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. 

По информация на БНТ един от задържаните е директорът на разградската филхармония - диригентът Левон Манукян. Той е арестуван за длъжностно присвояване в особено големи размери. Той е задържан за 72 часа при акция на пловдивската икономическа полиция, докато се е срещал със свои съучастници в схема за усвояване на суми чрез фиктивни договори с музиканти.

На него и друг обвиняем по случая
 са повдигнати обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, извършено в условията на продължавано престъпление, през септември тази година.

Според прокуратурата директорът Левон Манукян е назначил близо 60 нови служители към филхармонията в Разград със значително завишени възнаграждения. Хората били задължени да връщат парите на приближен до диригента, а като бонус за себе си задържали социалните осигуровки.

Със заповед на министъра на културата от днес Левон Манукян е освободен от длъжност, а инспекторатът към министерството започва също разследване за злоупотреби.

Другите двама са с повдигнати обвинения за изпиране на пари. Спрямо единият е внесено искане в съда за вземане на мярка за постоянен арест. А на другия е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 3000 лева.

Обвиняемите са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои преценка на доказателствата с оглед евентуално внасяне на искане в съда за постоянен арест. Действията по разследването продължават.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня