/ ThinkStock/Getty Images
Интервю на Искра Койчева с д-р Даниел Ставрев
100934
Интервю на Искра Койчева с д-р Даниел Ставрев
  • Интервю на Искра Койчева с д-р Даниел Ставрев
Българската жена все повече се грижи за здравето си. Това заяви в интервю за рубриката на Дарик „Здрава мама, здраво бебе“ д-р Даниел Ставрев - акушер-гинеколог в Университетската специализирана акушеро-гинекологична болница "Селена" в Пловдив. По думите му, все повече млади жени не пропускат своите профилактични прегледи.

Три навика, с които жените вредят на здравето си (ВИДЕО)

Повечето тях са изключително наясно кога и през колко време трябва да посещават гинеколога си и това ни дава възможност да диагностицираме много от заболяванията в доста ранен стадий“, коментира лекарят.

Над 2200 бебета, 30% от които чрез ин витро процедури, са се родили през изминалата година в болница "Селена". Лечебното заведение, което е на трето място в страната по раждаемост, разполага с една от най-модерните апаратури и отчита едни от най-успешните резултати в България  по отношение на бебетата, родени чрез т.нар. асистирана репродукция, разказа още д-р Даниел Ставрев.

Десет вредни навика, които ви състаряват (ВИДЕО)

По думите му, жените трябва да започнат ежегодните си посещенията при гинеколог още при навършването на 20-годишна възраст.

Тогава те са в разцвета на своите сили и навлизат активно в репродуктивния си период. Обикновено в тази възраст оплакванията им са свързани с болки по време на цикъл и бяло течение“, обясни той.

На 30 години зачестяват приемите при гинеколог, заради репродуктивни проблеми, а на 4050 и повече най-често заради профилактичните прегледи, добави специалистът.

Пет неща, които вредят на кожата ви, без да знаете

Той е категоричен, че всяка жена задължително през година и половина - две, трябва да посещава лекар за взимане на цитонамазка.

Това е изключително важно информативно и базово изследване с много висока стойност за откриване на рак на маточната шийка“, подчерта специалистът.

Практиката показва, че най-често срещаните гинекологични заболявания при жените в наше време са възпалитените процеси, които се лекуват консервативно, а тези, при които в някои случаи се налага операция, са кистите или миомите.

15 причини да пием вода с лимон всяка сутрин

По отношение на синдрома на поликистозните яйчници, д-р Ставрев обясни, че заболяването се свързва с липсата на цикъл и инсулинова резистентност. При кистите нещата стоят по друг начин - те могат да бъдат различни видове, много разнообразни, като повечето от тях не са опасни и жените не трябва да се притесняват от появата и лечението им.

В Университетска специализирана акушеро-гинекологична болница „Селена“ периодът за възстановяване след гинекологични операции е сведен до минимум, поради факта, че по-голямата част от интервенциите се правят лапароскопски.

Осем продукта от кухнята, които ни правят по-красиви

"Чрез метода на миниинвазивната хирургия още на следващия ден жената може да бъде изписана, а след 3, 4 дни вече забравя, че е била оперирана. Разбира се, при големите интервенции като премахване на яйчници или матка, постоперативното възстановяване може да се удължи“, заяви още акушер-гинекологът.

На днешния 8 март пожеланието му към жените е да са здрави, обичани и разбира се, да се грижат повече за своето здраве.

Цялото интервю на Искра Койчева с д-р Даниел Ставрев можете да чуете в звуковия файл.