северните елени вече си имат нов дом
северните елени вече си имат нов дом / netinfo
Семейството северни елени, които са снимани във филм за Дядо Коледа и предизвикаха възмущението на хората през декември, защото бяха поставени в клетка пред столичен МОЛ, вече имат свой нов дом.

Еленчетата сега живеят във фермата край смолянското село Момчиловци. Новият им стопанин Драгни Георгиев се занимава от няколко години с отглеждане на редкия вид. За новите си попълнения, той разбрал, след телефонно обаждане от киноцентъра, в който са правени снимките на коледния филм. Съобщили му, че на човекът, който се занимава с тях, му е трудно и иска да им намери нов стопанин.

Това не са първите северни елени, които се отглеждат във фермата на Георгиев, а се оказало, че и климатът в Родопите е подходящ за тях. В началото Драгни започва с 8 еленчета, като така сбъднал дългогодишната си мечта, въпреки сериозните трудности, които срещнал при транспортирането им, заради многото лицензи.

Той споделя още, че да събереш кураж и да минеш 10 хил. км. на един дъх е доста трудно. Елените се хранят със специални храни, които се купуват от Финландия и са скъпи. Освен това изисквали и доста грижи. Северните елени вече са атракция за туристите в смолянското село Момчиловци.

северните еленчета вече са атракция
netinfo