съд
съд / Дарик архив
Бивш кмет на родопско село съди присмехулник, публикувал неуместна шега във Фейсбук. Вместо поисканото обезщетение от 2 000 лева обаче Районният съд във Велинград отхвърля иска и постановява засегналият се ексуправник да плати на опонента си 800 лева разноски по делото.

На 4 август миналата година Ахмед Крантев, който е бил начело на село Пашово три мандата, решил да измие пространството пред сграда, известна като Старото кметство, тъй като имало прах. Докато вършел това, бил сниман, а снимката по-късно се появила в социалната мрежа с надпис „Бившият кмет на Пашово бе назначен към „Чистота и комунални услуги“. От представена разпечатка се вижда, че е качена на същия ден в 20,29 часа.

Бившият управник видял постинга на следващия ден. Почувствал се много обиден. Подчертава, че от 32 години е общественик, а излиза, че едва ли не е боклукчия.

Подсъдимият обаче твърди, че няма нищо лично срещу Крантев, а публикацията не е направена от неговата страница във Фейсбук. Свидетел по делото, който е и братовчед на сочения за автор на неуместната шега, потвърждава, че е видял снимка и клип с такова съдържание, качени от него, но не се ангажира дали това е обида и твърди, че не е сигурен кой го е публикувал пръв.

Според адвоката на обвиняемия в написаните думи няма нищо обидно и унизително. Много хора се трудели в чистотата и това била престижна работа.

В крайна сметка магистратите се обосновават с формулировката в законодателството и съдебната практика по подобни казуси, където е казано, че обидата е негативна оценка под формата на епитети, квалификации, сравнения и пр., които засягат честта и достойнството на някого. А в случая не е установено обвиненият за деянието да е казал обидни думи за екскмета, затова е признат за невинен.

Решението може да бъде обжалвано пред Окръжния съд в 15-дневен срок.