Ексбанкерът Христо Данов иска сваляне на обвинения по давност
Ексбанкерът Христо Данов иска сваляне на обвинения по давност / netinfo
Бившият изпълнителен директор на „Агробизнесбанк” Христо Данов е внесъл в Апелативния съд искане за прекратяване на процеса срещу него заради изтичане на 15-годишната давност от отпускането на последния кредит, за който е подсъдим. Това съобщиха от Съдебната палата преди днешния трети опит за старт на мегаделото на втора инстанция. На първа Данов бе оправдан за отпуснати 4 кредита на предприятия от военно-промишления комплекс. Магистратите обаче трябва да се произнесат по молбата му в открито заседание

Делото срещу него и останалите изпълнителни директори на несъществуващата вече банка - Христо Александров, Гинко Ализотов, Петър Нейчев и Деню Каназирски, бе образувано в Апелативен съд по протест на прокуратурата и на четирима от подсъдимите, след като на първа инстанция Данов бе оправдан, Александров получи присъда от 3 години и половина, а Ализотов, Нейчев и Каназирски – по 4 години затвор.На два пъти старта на процеса се отлага заради заради неявяване на адвокат и на един от подсъдимите за раздаване на 53 необезпечени кредита.

Според обвинението, по кредитите, отпускати на икономически свързани с Данов и Александров фирми, не е имало никакви плащания. Под най-много неизгодни сделки стои подписа на Ализотов – 48, Деню Каназирски е разрешил 31 необслужвани заема, Петър Нейчев – 26, а Христо Александров – 3.