медици от цялата страна на символичен протест "Не на насилието"
медици от цялата страна на символичен протест "Не на насилието" / netinfo
д-р Васил Попов за нападенията над лекари
94190
д-р Васил Попов за нападенията над лекари
  • д-р Васил Попов за нападенията над лекари
Да бъдат налагани ефективни присъди за побой над медици – за това настояват лекари от цялата страна, които днес излизат на протест в подкрепа на пребитата д-р Албена Гагова от софийската болница „Шейново“. Протестът е символичен, със сини лентички „Не на насилието“. Работата с пациенти няма да спира, като спешните и неотложните ще бъдат обслужвани веднага. Очаква се да се присъединят всички лечебни заведения, като във всяко сами ще решават дали да излязат на митинг. 

Д-р Васил Попов – председател на Районната колегия на Българския лекарски съюз в Пазарджик заяви, че с колегите му са потресени от бруталното нападение над лекар, който малко преди инцидента е водил раждането на детето на побойника. През 2013 г. посегателствата над лекари при изпълнение на служебния им дълг бе криминализирано, но до момента виновните са наказвани само с пробация, от която ефектът очевидно е нулев, и нито една ефективна присъда.

д-р Васил Попов
д-р Васил Попов netinfo

Медиците в Пазарджик също нерядко стават жертва на агресия. Последното нападение беше над лекарка от Спешното отделение и охранител. Делото срещу обвинения за инцидента 21-годишен младеж още не е приключило. Няколко пъти е бит и един от хирурзите на Областната болница, пак при дежурства в Спешното. През 2014 г. санитарка бе скубана и бита от майка на две болни деца, а по-късно същата година на сестра от същия екип се нахвърли жена, придружаваща болната си майка. Един от най-бруталните случаи е в Брацигово, където спешен екип се размина на косъм от побой. Налетял им мъж, който ги повикал заради припадналата му бременна приятелка, а по-късно се оказа, че тя е била пияна.

Чуйте повече от д-р Васил Попов в аудиото.