/ Искра Койчева/ Дарик Пловдив, архив
Пловдив 2019
93725
Пловдив 2019
  • Пловдив 2019
Промяна в бюджета на Община Пловдив ще бъде гласувана от ОбС на Пловдив във връзка с държавно финансиране за „Пловдив 2019“. Това заяви кметът Иван Тотев след като вчера в града под тепетата премиерът Бойко Борисов гарантира превеждането на 16 милиона лева с постановление на МС за подготовката за домакинството на града за мащабното събитие.

Менда Стоянова – председател на Комисията по бюджет и финанси в Парламента, вече обясни пред Дарик, че държавният финансов транш ще бъде отпуснат за културни инфраструктурни проекти, а парите за съдържание ще дойдат от общинския бюджет. Това потвърди днес и градоначалникът.

По думите му, изменението в общинския бюджет се налага, за да може сумите, предвидени за реконструкцията на културните обекти, като Кино Космос, пл. „Централен“, сградата на Дружеството на пловдивските художници на ул. "Гладстон" и галерията на ул. "Съборна“, да отидат за съдържание. Самите сгради пък ще бъдат ремонтирани с парите, които ще дойдат от държавата, обясни още Тотев.

Бюджетът на Пловдив ще бъде преразгледан веднага след първото решение на Правителството. Какви ще бъдат сумите по години и на два или три транша ще бъдат отпуснати, предстои да се изясни допълнително, каза още кметът.

Още от него чуйте в звуковия файл.