Двама съветници не достигат на ГЕРБ и ВМРО за мнозинство? Изненади в новия местен парламент
Двама съветници не достигат на ГЕРБ и ВМРО за мнозинство? Изненади в новия местен парламент / netinfo
11 или 12 партии вкарват свои представители в 51-членния Общински съвет на Пловдив. Това стана ясно от прогнозата на председателя на ОИК Георги Илчев за разпределението на мандатите.
Първа политическа сила е ГЕРБ, която с 21956 гласа вкарва минимум 14 съветника. Левицата и ВМРО ще имат по 10 свои представители в Общинския съвет. Ако това разпределение се запази и след окончателната обработка на данните, 2 гласа няма да достигнат на коалицията зад новия кмет Славчо Атанасов да има абсолютно мнозинство.

Атака за пръв път ще е представена в местния парламент и то със самостоятелна група от 5-има съветника. Останалите 9 места си разпределят 8 политически сили. Партията на бизнеса ДЕР има сигурен съветник – водачът на листата и председател на Съвета по туризъм Любозар Фратев. Изненададващо двама съветници влизат от Земеделски съюз “Александър Стамболийски”. Това са адвокатът Георги Колев и сегашният юрисконсулт на общината Антони Запрянов. Също двама съветници ще има и Десен алианс – общинският лидер на СДС Николай Караиванов и ресторантьорката Тони Симидчиева. Със сигурност ДСБ ще вкара в ОбС лидера си Спас Гърневски и има шанс за втори съветник. Близо до двата мандата е и ДПС, което загуби катастрофално и битката за районен кмет в “Източен”. Водачът на листата на Граждански съюз за Нова България и досегашен заместник-кмет в Централен Георги Тютюков и водачът на ССД арх. Атанас Недевски също ще се закълнат като съветници.

НДСВ, която миналия мандат бе представена от 5-има съветника, сега няма да присъства в местния парламент.