Двама митрополити отслужват литургия в Света Марина
Двама митрополити отслужват литургия в Света Марина / netinfo

Православният предстоятел на Чехия и Словакия Митрополит Христофор ще бъде гост на Пловдив по случай празника на митрополитския храм “Света великомъченица Марина” днес. Владиката пристига у нас по покана на пловдивския митрополит Николай, който по решение на Светия Синод бе на официално посещение на Чешката и Словашката църква на 24 май – деня на светите братя Кирил и Методий.

Християнството в чешките земи донасят първи светите равноапостоли Кирил и Методий, които покръстват Великоморавия през IX век. През 1951 г. Руската патриаршия дава на Чехия и Словакия статут на автономна църква, която официално Константинопол признава през 1998 г.

Въпреки че държавите днес са поели по отделни политически пътища, православните общности в Чешката република и Словакия продължават да бъдат единни канонически. Чешката и Словашката православна църква се оглавява от родения в Чехия митрополит Христофор. Седалището на неговата митрополия е в Прага. Двамата владици – митрополит Николай и митрополит Христофор ще отслужат света литургия в 9 часа днес в митрополитския храм “Света Марина”.